Saç ekimleri, hem kadın hem de erkeklerde son 20 yıl içinde hızlı şekilde gelişen bir alandır. Bu alanın bu kadar popülerleşmesinin sebebi, saç dökülmesi çözümü için yapılan çalışmaların hızlanması ve insanların bu sıkıntı için çözüm yolları arayışında olmasıdır.
Kadın ve erkeklerde görülen saç dökülmeleri değişik nedenlerden dolayı oluşan bir sıkıntıdır. Erkeklerde görülen saç dökülmeleri, çoğu zaman genetiktir ve önlenmesi mümkün olmayabilir. Diğer yandan kadın tipi saç dökülmelerinin kaynakları daha farklı olabilir: Tiroit bezi sorunları, kanser tedavisi süreci, hamilelik sonrası ani dökülme, genetik özellikler, yanlış bakım ürünü, saçın açıcılardan yanması, tarak kullanımında hata, protein- demir eksikliği, saç yolma ve saçkıran gibi nedenler kadınlarda saç dökülmesi kaynakları olarak bilinmektedir. Yapılan araştırmalar bu ve benzeri sorunların çözümüne yönelik olarak devamlı gelişerek çeşitlenmektedir. Ancak erkeklerin sık başvurduğu bir yöntem olarak saç ekimi, kadınlarda da farklı nedenlerle başarıyla kullanılmaktadır.
Kadınlarda Saç Ekimi Ne Tür Durumlarda Olur?
Kadınlarda saç ekimi bazı durumlarda yapılır. Bu yaşanan saç sorunlarının çoğunda ortak nokta, bölgesel olarak saç ekimi gerçekleşmesidir. Saç ekimi yapılan durumlar şu şekilde sıralanmaktadır:
- Saç çekme durumunda
- Erkek tipi bölgesel kellik olduğunda
- Günlük 100 telden fazla dökülme ve açılma olduğunda
- Yanık /yara ve kesilme gibi nedenlerle saç dökülmesi durumunda
- Ön çizgi oluşturma amacıyla saç ekimi yapılabilmektedir.
Kadınlarda Saç Ekimi Nasıl Yapılır?
Kadın tipi saç dökülmeleri nedeniyle saç ekimi yaptırmak isteyenler konusunda uzman bir saç ekim hastanesine başvuru yaparak düzenli seanslar halinde saç kökü ektirebilirler. Yaklaşık 4-6 saatlik operasyonda, ekim yapılacak bölgeye ve kök alınacak yere lokal anestezi yapılır ve ense ya da kulak arkasında alınan kökler işaretlenen yerlere nakledilir. Özellikle bu bölgelerin seçilmesinin nedeni ;bu bölgede yer alan saç köklerinin kolayca çıkması, dayanıklı olması ve her zaman çıkmaya devam etmesidir. Yan etkisi olmayan doğal saçlara sahip olmaya yarayan bir yöntemdir. Erkeklerde de sıkça bu yola başvurulur. Ekim yapıldıktan sonra yeni saçlar kalıcı olarak çıkana kadar önce dökülme görülebilir. Ancak bu geçici dökülme döneminden sonra tamamen yeni ve doğal saçlara kavuşulur.
Saç Ekimi Sonrası Yapılması Gerekenler
Saç ekimi bittikten sonra 3 gün içinde ağır iş yapılmamalı, 15 gün içinde jöle ya da benzeri bir saç bakım ürünü saça temas etmemelidir. Doktorun önerdiği losyon ve kremlerin dışına çıkılmamalıdır. Ancak doktor kontrolünde belirli bir süre geçtikten sonra normal işleyişe devam edilebilir.
Saç Ekimi Sonrasında İz Kalır mı?
Kadınlarda saç ekim işlemi sonrası saç derisinde iz kalmaz. Ancak bu hangi yöntemle ekim yapıldığıyla da yakından ilgilidir. Fut yönteminde iz kalabilmekte; ancak FUE yöntemiyle kesinlikle iz kalmamaktadır.