Kanal açma işlemi nedir?
Kanal açma, ekim işlemi esnasında saç köklerinin yerleştirileceği yuvaların hazırlanması işlemidir.
Verici bölgeden toplanan saç köklerinin nakli için kanal açma aşamasına geçmeden önce yapılacak ilk işlem, hasta ile birlikte ön saç çizginizin belirlenmesidir.
Saç ekimi sonrasında doğal görünümü tayin eden en önemli konu ön saç çizgisinin doğru belirlenmesidir. Ön saç çizgisi, hastanın yüz ve alın şekli, ekim yapılacak alanın genişliği ve biçimi, çene alt ucu ile burun ve kaş ile burun arasındaki mesafe gibi özellikler dikkate alınarak belirlenir. Ön saç çizgisi, iki kaş arasındaki hattın 7-11 cm yukarısında olacak şekilde ama kesinlikle hastanın beklentileri ve tercihi de dikkate alınarak belirlenir. Ön saç çizgisine nakledilen saçlar cilt yüzeyi ile dar açı yapacak şekilde ve ileri doğru çıkmalıdır. Ön saç çizgisinin alın köşelerindeki kesişme noktaları da dar açılı olmalıdır. Ön saç çizgisinin belirlenmesi sırasında, saç kökü dağılımı ile ilgili bir planlama da yapılır.
Bu aşamadan sonra saç ekimi yapılacak alana lokal anestezi yapılır. Lokal anestezi sonrasında bu bölgelere özel olarak hazırlanmış preparat enjekte edilir ve kanal açma işlemi başlatılır.
Bu işlem, çok teknik ve önemli hesaplamalar altında ve lateral slit adı verilen özel aletlerin yardımıyla yapılır. Kanal açma işleminde ön bölge ile tepe bölgede farklı aletler kullanılır.
Kanal açma işlemi çok dikkatli yapılmalıdır. Dikkat edilecek konuları üç başlık altında toplayabiliriz. Bunlar:
Birincisi;
Saç ekiminden istenen sonucun alınabilmesi için açılan kanalların genişlikleri ve derinlikleri ekimi yapılacak saç kökünün kalınlığı ve uzunluğu ile uyumlu olmalıdır. Kanal genişliğinin ekimi yapılacak saç kökünün kalınlığından daha az veya fazla olması ekim sonrası bazı kusurların ortaya çıkmasına ve görüntü doğallığının bozulmasına neden olur. Diğer taraftan kanal çapları ile ekilecek saç köklerinin çapları uyumsuz olursa ekim işleminde de bazı zorluklar yaşanır. Kanalın geniş olması durumunda, ekimi yapılan kökün kanal içinde hareket etme sorunu ortaya çıkar. Bu sorunların yaşanması durumunda ise operasyon süresi uzar ve ekimi yapılan köklerin sağlıklı şekilde beslenmesi güçleşir. Bu riskler göz önüne alındığında kanal açma işleminin dikkatle yapılması gerektiği ortaya çıkar.
İkincisi;
Kanal açılarının yönleri saç dökülmesi öncesindeki doğal saçların yönünde olmalıdır. Açının yönü saç ekimi sonrasında doğal ve estetik bir görünümün ortaya çıkmasında en önemli etkenlerden biridir. Ekilen saç kökünün cilt yüzeyi ile yaptığı açının yönü, doğal saçların yönüne uygun ayarlanırsa saçlar uzadığında hastanın istendiği gibi taranabilir ve şekil verilebilir. Eğer kanal açıları ve yönleri iyi ayarlanamazsa “çim adam” görünümü de dahil estetik olmayan görüntüler ortaya çıkar.
Üçüncü;
Doğal saçlar gözlemlenerek kanal açılarının aynı olmasına dikkat etmelidir. Saç köklerinin ekileceği kanalların cilt yüzeyi ile yapacağı açılar kişinin kafa yapısı ve saç açıklığı dikkate alınarak belirlenir. Bilindiği üzere kanalların, açıldığı bölgeye göre de farklı özellikleri vardır. Ön saç çizgisine açılacak kanallar cilt yüzeyi ile 30 derece açı yapacak şekilde ve öne doru yönlendirilmiş olmalıdır. Ön saç çizgisinin alın köşelerinde yani şakaklarda açılan kanallar ise cilt yüzeyine 45 derecelik dar açı oluşturacak şekilde öne ve yana doğru açılmalıdır. Önden arkaya doğru gidildikçe kanalların açıları arttırılabilir. Tepe bölgesinin alt kısımlarında açı yönleri enseye doğrudur. Yukarıda da belirtildiği gibi kanalların açı ve yönleri iyi ayarlanamazsa saç ekimi sonrasında estetik olmayan görüntüler ortaya çıkar.
Tüm bu anlatılan incelikler gözetilerek yapılacak bir operasyon, hastanın memnun olacağı tatminkâr bir sonucu ortaya çıkartır.