Ağustosun bitmesiyle birlikte deniz, kum, güneş üçlüsüyle süslenen yaz mevsimini geride bıraktık. Sıcaklıklar düştü, yağmurlar yağdı birazcık da üşümeye başladık.
Sonbahar kendini yavaş yavaş hissettirmeye başlarken vücudumuzda da birtakım değişikliklere yol açtı. Bu değişikliklerin en önemlilerinden biri birçoğumuzun moralini bozan saç dökülmeleri. Avuç avuç dökülen saçlar kimin moralini bozmaz ki?
Peki neden saçlarımız mevsim geçişlerinde olumsuz etkileniyor?
Yazın kaya gibi sağlam olan saçlarımız neden sonbahara geçtiğinde dökülmeye başlıyor?
Çünkü;
- Sonbahar ya da ilkbahar dönemleri vücudumuzun direncinin her anlamda kırılmaya başladığı dönemlerdir. Hastalıklar kapıda bizi beklerken, nezle ya da gribin dışında bizi bekleyen bir diğer tehlike de saç dökülmesidir.
- Mevsimsel saç dökülmesi mevsim geçişlerinde yaşanan, hemen hemen her kişide görülebilen, ancak daha çok vitaminsel anlamda zayıf bünyelere etki eden geçici bir saç dökülmesi çeşididir.
Yani mevsimsel saç dökülmesini yoğun olarak yaşıyorsan mevsim geçişlerine daha daha güçlü ve hazır bir bünyeyle girmen gerekiyor demektir.
Mevsimsel saç dökülmesi nasıl anlaşılır?
Peki, iyi güzel hoş da kendimde mevsimsel saç dökülmesi olduğunu nasıl anlarım mı diyorsun?
Çok kolay!
Öncelikle günde 100 tel saçın dökülmesi normal karşılanır. Bunda hepimiz hemfikiriz.
Mevsim geçişlerinde ise bu sayı 200’ü bulabilir ve bu artış da mevsimsel dökülmenin tek belirtisidir.
1-2 hafta kadar süren mevsimsel dökülme şiddetli bir şekilde yaşanmaz ve seyrekliğe yol açmaz.
Bunun yanında mevsimsel saç dökülmesinde, saçlar bir anda aniden dökülmez. Dökülme bütün bir güne yayılır.
Mevsimsel saç dökülmesi ne zaman tehlikeli olur?
Mevsimsel saç dökülmesi de tehlikeli bir boyuta geçebilir. Saçların bu dönemde çok fazla dökülebilir ve seyrekleşebilir.
Peki ne zaman doktora gitmelisin? Dökülmelerin tehlikeli bir boyuta geçtiğini nasıl anlarsın?
Bunları anlatmadan önce sana saçlarınla ilgili birkaç kısa bilimsel bilgi vereceğim.
Saçlar büyürken birkaç önemli evreden geçer:
1) Büyüme evresi
Her saç teli kökünden çıktığı andan itibaren büyümeye başlar. Büyüme evresi yılları alabilen bir süreçtir. Saçların büyük bir kısmı ortalama %84’ü bu evrededir.
2)Dinlenme evresi
Büyüme evresi durduktan sonra saçlar dinlenme evresine geçerler. Saçlar dinlenme evresinde büyümezler. Bu evre yaklaşık 2-3 ay kadardır.
3)Dökülme evresi
Dinlenme evresini tamamlayan saç kökleri artık dökülmeye başlarlar. Saçlar dinlenme evresinden sonraki her 3 ayda bir dökülürler. Dökülen kıl kökleri saçların yeniden büyüme evresine girmesiyle yeniden büyümeye başlarlar.
Her saç telinin geçtiği evreleri sırasıyla anlattık. Dinlenme evresinin sonunda saçlar dökülmeye başlar ve bu gayet olağan bir durumdur.
Bazen insanlar günlük olarak önemli miktarda saç kaybedebilir, ancak hızlı büyüme farkın kaybolmasını sağlayabilir.
Eğer saçlar belli bir bölgede dökülüyorsa bu daha kalıcı bir saç dökülmesinin belirtisi olabilir.
Mevsimsel saç dökülmesi kişi için fark edilebilir olsa da tüm süreç tamamen normaldir ve kaygılanılmaması gereklidir.
Eğer dökülmeler çok şiddetli seyrediyorsa ya da her elinizi attığınızda saçlarınız dökülüyorsa mutlaka bir uzmana başvurmanız gerekmektedir.
Mevsimsel saç dökülmesi nasıl önlenir?
Mevsimsel saç dökülmesinin nedenlerini anlattık ve kaygılanılmaması gereken bir durum olduğunu anlattık. Sadece 2-3 hafta süreceğini de biliyoruz. Peki bu dökülmeden kurtulmak mümkün mü? Mevsim geçişleri hasarsız bir şekilde atlatabilir mi? Ya da en azından bu dökülmeler azaltılabilir mi?
Cevap mı?
Evet!
Bu dönemde saçlarınla ilgili sana vereceğimiz yöntemleri uygulayarak ve birkaç önemli noktaya dikkat ederek mevsimsel saç dökülmeleri azaltabilirsin. Hatta tamamen durdurabilirsin!
Peki tüm bu dikkat etmen noktalar ve uygulaman gereken yöntemler ne? İşte cevabı!
Madde 1: Mevsimsel saç dökülmesi, geçici bir dökülme çeşidi olduğu için saçların tekrar çıkacaktır. Bu yüzden endişe ve stresten uzaklaşmalı ve bunun normal bir süreç olduğunu kabul etmelisin.
Madde 2: Bu süreçte ve tabi sonrasında da sağlıklı ve dengeli bir beslenme programına sadık kalman yararlı olacaktır. İçeriğinde vitamin ve protein bulunan gıdaları tüketmeyi tercih edebilirsin. Bol bol demir, çinko ve biotin almayı da unutma!
Madde 3: Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkları acilen bırakmalısın!
Madde 4: Saçlarını belli aralıklarla kestirmeyi ve kırıklardan kurtulmayı ihmal etme. Çünkü kırıklar saçına yükten başka bir şey değil.
Madde 5: Bu evrede kuaförünün ya da doktorunun önerdiği dermatolojik şampuanları kullanmayı tercih edebilirsin. Bu şampuanlar piyasada bulunan birçok şampuana göre daha az zararlıdır ve saçlarının dökülmesini durdurabilir.
Madde 6: Her gün saç diplerine dairesel hareketlerle masaj yapabilirsin. Bu kan dolaşımını hızlandırarak dökülmenin durmasına yardımcı olur.
Madde 7: Saçlarını mümkün olduğunca ılık ya da soğuk suyla yıkamalısın. Çünkü sıcak su saç derisinin nem dengesini bozar ve dökülmelere neden olur.
Madde 8: Alternatif tedavi yollarını deneyebilirsin. Saç Bakım Serumu ve mezoterapi gibi tedavi yöntemleri bu noktada vitaminsiz kalan ve cansızlaşan saçlarını toparlamak için oldukça faydalı olacaktır.