“Beyaz saç ekilir mi?” ya da “Ekilen saçlar daha sonrasında beyazlar mı?” gibi sorular saç dökülmesine kalıcı bir çözüm arayan ve saç ekimi yaptırmayı düşünen pek çok kişinin merak ettiği konular arasında. Çeşitli sebepler dolayısıyla meydana gelen saç dökülmesi hem kadınlarda hem de erkeklerde görülen bir sorun. Meydana gelmesine neden olan sebepler birbirinden farklı oldukları için durdurulması ve tedavi edilmesi için yapılması gerekenler değişkenlik gösterir.
Genetik ya da hormonal sebepler dolayısıyla meydana gelen saç dökülmesi genellikle kısa süre içerisinde önüne geçilmez bir hal alır. Bu durum yaş aralığı fark etmeksizin problem ile karşılaşan kişilerin saçlarında yoğun bir seyrekleşme ve kellik ile karşı karşıya kalabileceklerini gösterir.
Seyrek saç görüntüsü ve ona eşlik eden kellik kişinin sosyal yaşamını direkt olarak etkileyen, ruhsal olarak yorucu ve yıpratıcı bir durum. Bu gibi problemlerin yaşanmaması adına saç dökülmesine bir çözüm bulunması önemli.
Gelişen teknolojinin avantajlarından biri olan ve her yıl binlerce kişi tarafından tercih edilen saç dökülmesi alanında uzman doktorlar tarafından farklı teknikler ile uygulanan kalıcı bir tedavi. Saç ekiminde kullanılan teknikler birbirinden farklı olsa da temelde yapılan işlemler neredeyse aynı.
Saç ekimi için öncelikle hastanın durumu ve yaşadığı problem tespit edilir ve çeşitli analizler yapılır. Ardından ihtiyaç duyulan ekim miktarına karar verilir ve donör bir bölge bulunur. Donör bölgeden çeşitli yöntemler ile alınan kökler dökülme ve kellik olan bölgeye aktarılır.
Ekilen Saçlar Neden Beyazlar?
Saç ekimi, uygun yöntem ile alanında uzman bir doktor tarafından gerçekleştiğinde hayat boyu kalıcı bir tedavi. Kişinin kendini ruhsal ve fiziksel olarak rahatsız hissetmesine neden olan saç dökülmesi probleminin tamamen ortadan kalkmasını sağlar. Saç ekiminin hayat boyu kalıcı olması için uygun yöntem kadar işlem sonrası dikkat edilmesi gereken etkenler de önemli. Uzman tarafından verilen önerilere harfiyen uymak ve bakımları düzenli olarak yapmak gerekir.
Saç dökülmesi problemini hayat boyu ortadan kaldırmak için tedaviden yana tercihini saç ekimi ile yapanlar çeşitli etkiler ile karşılaşır. Bu durumların başında ise ekilen saçların zaman içerisinde beyazlaması durumu var.
Yaş ilerlemesi ile birlikte vücut daha az melanin üretmeye başlar. Melanin kapasitesinin azalması saçlarda ve vücuttaki kıllarda renk değişikliklerine yol açar. Bu durum ileri yaşlarda beyaz saçlarla karşılaşmanıza sebep olur.
Saç ekimi uygulaması FUT ve FUE gibi farklı teknikler ile gerçekleşir. Teknikler, danışanın durumu ve istekleri göz önünde bulundurularak belirlenir. Ancak her yöntemde temel mantık sağlıklı bir bölgeden alınan köklerin dökülme ve kellik olan bölgeye aktarılması. Donör olarak tercih edilen bölgede saçlar henüz melanin eksikliği yaşanmamış olması sebebiyle beyaz bir renk almamış olabilir. Ancak vücudun normal işleyişi devam ettiği için zaman içerisinde renk değişiklikleri meydana gelebilir. Melanin azalması sebebiyle kıllarda meydana gelen renk değişikliği yalnızca saçlar için geçerli değil. Bu durum saç ekimi sonrası saç beyazlaması durumunun en temel sebebi.
Saç ekimi sonrası saç beyazlaması tamamen normaldir ve endişelenmenizi gerektirecek bir durum değil. Hayat boyu kalıcı bir çözüm olduğu için yaşam döngüsü ile birlikte saçlar da değişmeye başlar. Bazı danışanlarda saç ekim sonrası beyazlık görülürken, bazı saçlarda herhangi bir beyazlama görülmez. Bu durum yaşlanma sürecine ve genetik duruma bağlı olarak değişir.
Saç Ekimi Sonrası Saç Beyazlaması veya Grileşmesi
Saçların ekim sonrası beyazlaması doğal döngü ve melanin eksikliği sebebiyle tamamen normal bir durum. Bunun yanı sıra bazı danışanlardan beyaz ya da gri saç kökleri alınarak da saç ekimi yapıldığı görülür.
Saç ekimi yapılması için sağlıklı bir donör bölge bulunması gerekir. Donör bölgeden alınacak köklerin sağlıklı olması işlemin ömrünü ve niteliğini etkileyen en önemli etken. Saç köklerinin beyaz olması olumsuz sonuçlar doğurmaz. Özellikle ilerleyen yaşlarda saç ekimi yaptırmayı düşünen hastaların en çok tercih ettikleri yöntemlerden biri.
Özetle beyaz saç greftleri alınarak da saç ekimi yapılabilir. Saç ekiminin yapılabilmesi için donör bölgeden alınan köklerin sağlıklı olması yeterlidir ve renk pigmentleri saç sağlığı konusunda belirleyici değil. Bu durum saç ekiminde beyaz saç köklerinin kullanılmasının da mümkün olduğunu gösterir.
Beyaz saç kökleri ile yapılan saç ekim operasyonlarında başarı oranı değişmez ya da etkilenmez. Beyaz saç kökleri siyah saç kökleri ile aynı gelişimi gösterir. Pek çok kişi daha doğal bir görüntü elde etmeye yardımcı olduğu için beyaz saç kökleri ile yapılan saç ekim işlemini tercih eder.
Saç ekimi sonrası saç beyazlaması yaşamak pek çok kişi için endişe verici bir durum olsa da bu konuda kaygılanmanız gerekmez. Saçlar alındığı bölgenin genetiğini taşırlar. Bu sebeple meydana gelen pigment eksikliği ekilen saçların tıpkı doğal saçlarınız gibi renk değişiklikleri yaşamasının nedeni. Ekim sonrası beyazlayan saçlar yapay ve kötü bir görüntü oluşturmaz. Aksine doğal saçlarınız ile tamamen uyumlu bir görüntü oluşturur. Saç ekimi sonrasında beyaz saç ile karşılaşma ihtimali olan kişilerin korktukları bir diğer durum ise yalnızca ekilen saçların beyazlaması. Ancak bu tür bir durum mevcut değil. Saçlarınızın ve saç köklerinin tamamı aynı genetiğe sahip oldukları için beyazlama eşit miktarda görülür.