Günlük hayatınızı etkileyebilen ve büyük oranda rahatsızlık duymanıza neden olan kaş egzaması, bir tür cilt hastalığı olarak bilinir. Başlangıç olarak kaşıntı ve kızarıklık belirtileriyle kendini gösteren kaş egzaması, oldukça yaygın bir sorun olarak yaşanabilir ve pek çok kişi bunun sıkıntısını yaşar. Seboreik dermatit olarak da bilinen bir iltihap türünden olan kaş egzaması yaşamınızı olumsuz yönde etkileyebilecek güce sahip. Sadece fiziksel anlamda kaşıntı ve rahatsızlık hissi yaşamanızın yanı sıra özgüveninizi de büyük oranda etkileyeceği için hem fiziksel hem manevi bir rahatsızlık olarak nitelendirilebilir.
Her hastalık türünde olduğu gibi cilt hastalıklarında da erken zamanda tanı koymak, tedavi sürecinin çok daha kolay ve rahat geçirilmesi anlamına gelir. Kaşta egzama belirtilerinden birini veya birkaçını yaşıyorsanız ve içinize şüphe düştüyse mutlaka bir doktorla görüşerek tanı koymalı ve tedavi sürecini başlatmalısınız. “Kaş neden kaşınır?” ve kaş egzamasının belirtilerinin neler olduğundan sizler için detaylı bir şekilde bahsettik.
Kaş Egzaması Neden Olur?
Seboreik dermatit adı verilen iltihap türünden dolayı olan kaş egzaması, hayat akışınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Seboreik dermatit; çoğu zaman yağ bezlerinin yoğun bir şekilde bulunduğu alanlardan olan saç derisi, kaş, yüz ya da göğüs bölgesinde ortaya çıkan yaygın bir cilt hastalığı. Çoğu zaman kaşlarda görülse de diğer alanlarda fark edilebilmesi de büyük bir olasılık. Bir mantar türü olan malassezia aşırı büyüdüğü zaman seboreik dermatit kaş sorunu yaşanır. Aynı zamanda yoğun stres, hormonal değişiklik, genetik yatkınlık ve bu tip sorunlar da bu mantar türünün yanında etkili olan diğer faktör. Kaş egzaması, seboreik dermatit iltihabının bir sonucu niteliğinde. Kaş çevresinde kaşıntı ve kızarıklık gibi net semptomlarla fark edilen kaş egzaması, ciltteki inflamasyon sonucunda meydana gelir. Ayrıca alerji, irritan madde, stres ve cilt kuruluğu sorunları da kaş egzaması riskini artırır.
Kaş egzamasının yaygın bir şekilde yaşanmasının belirli birkaç nedeni var. İlk olarak yağ bezlerinin aşırı aktivitesi sonucu kaş dibi kaşıntısı sorunu baş gösterir. Seboreik dermatitin oluşumunda yağ bezleri yoğun bir şekilde çalışır ve kaş bölgesinde yağlı bir cilt yüzeyi oluşturur. Bu durumda ise kaş egzaması için uygun ortam hazırlanır. Malassezia adı verilen mantar türü, kaşıntı ve inflamasyon yaratır. Zaten yağlı olan kaş bölgesinde mantarların büyümesi riski kaçınılmaz. Bunun da üstüne zaten vücudunun bağışıklık sistemini etkileyen ve zayıflatan stres faktörü eklenir.
Eğer cildiniz çeşitli maddelere hassasiyet gösterecek kadar narin bir özelliğe sahipse sabun, şampuan ya da duş jeli gibi ciltte alerjik reaksiyona sebep olabilecek unsurlar da egzama yaşamanıza neden olabilir. Yaşadığınız bölge soğuk ve kuruysa ya da fazla nemli ve tozlu özellik gösteriyorsa cildinizde ters etki yapabileceği için kaş egzamasının bir nedeni olarak çevre koşulları da sayılabilir.
Ayrıca ergenlik, hamilelik ya da menopoz gibi hormonal değişiklikler kaşlarda egzama sorununun ortaya çıkmasına neden olabilir. Eğer düzenli ve sağlıklı ilerleyen bir beslenme alışkanlığınız yoksa kaş egzaması riskiniz artış gösterir. Özellikle zararlı yiyeceklerin yoğun miktarda tüketilmesi ve alerjenlerin vücuda sokulması şiddetli kaşıntı yaşamanızı sağlar. Bir diğer önemli faktör ise cilt bakımınıza özen göstermemeniz ve yetersiz cilt temizliği yapmanız. Cildiniz kendi kendine yağ üretebilir. Bunun yanında çevresel faktörler ve cilt özelliği nedeniyle de cildinizin yağ seviyesi artar. Tüm günün kiri de bu yağın üzerine eklendiği zaman cildinizi derinlemesine temizlememeniz yağlı kalıntıların birikmesine yol açar. Bu durumda ise kaş diplerinde egzama başlayabilir.
Kaş Egzamasının Belirtileri
Kaş egzaması sessizce ilerleyen ve ansızın belirtilerini gösteren bir cilt rahatsızlığı türü. Bu nedenle en yaygın belirtisi olan “kaşlar neden kaşınır?” sıkıntısı çekiyorsanız egzama riskini de göz önünde bulundurmalısınız. Bir mantar türünün büyümesi sonucu ortaya çıkan cilt rahatsızlığı olduğu için kaş egzamasının temel belirtisi ilk olarak kaş diplerinde başlayan kaşıntı. Önceleri hafif bir kaşıntıyla kendini belli etse de fark edilmediği ve tedavisinin yapılmadığı durumlarda şiddetli kaşıntıya dönerek günlük hayatınızı olumsuz etkileyebilir.
Bir diğer önemli belirti ise kaş bölgesinde bir türlü geçmeyen kızarıklık şikayeti. Kaş egzamasının etkilediği bölgede cilt hassasiyet gösterdiği için genellikle kızarır. Kaşıntı ve iltihabın da bir sonucu olarak kızarıklık olduğunu fark edebilirsiniz. Kaş bölgenizde bazen sarı bezen de beyaz renkli ve kepeğe benzer pullanma şikayeti yaşayabilirsiniz. Ayrıca ciltteki kaşıntı ve tahriş neticesinde kaş bölgeniz kabuklanarak her dokunduğunuzda elinize kabuk gelebilir.
Yüzünüzün genel görünümünde yağlanma şikayetiniz yoksa ancak buna karşın kaş bölgeniz her zaman yağlı görünüyorsa bu durum da kaş egzamasının temel belirtileri arasında yer alır. Bazı durumlarda kaş bölgenize dokunduğunuz zaman canınız yanabilir. Hafif bir temasta bulunsanız bile kaş bölgenizde rahatsızlık ve hassasiyet fark edebilirsiniz. Bu durum da kaş egzamasının yol açtığı bir belirti. Eğer erken zamanda egzamanız olduğunu fark etmezseniz ya da önemsemeyerek kendi kendine geçmesini beklerseniz kaşlarınızın tamamen dökülmesini de yaşayabilirsiniz. Şiddetli kaş egzaması tedavi edilmediği takdirde kaşlarınızı döker. Bu durum sonucunda kaşlarınız tekrar çıktığında önceki hâline oranla çok daha seyrek olur. Zayıf ve seyrek olan kaşlar özgüveninizi olumsuz yönde etkileyebileceği için egzama belirtilerini önemsemeniz gerekir.
Kaş Egzaması (Seboreik Dermatit) Tedavisi
Kaş egzamasının en temel belirtisi olan kaşlarda kaşıntı sorununu fark ettiğiniz anda tedavi sürecini başlatmanız sizin için faydalı olur. Kaşıntı sorunu ilk olarak hafif düzeyde başladığı için yaşam kalitenizi başlangıçta net olarak düşürmez. Ancak fark edilmediği ve şikayetlerinizin ilerlediği durumlarda kaş kaybına kadar gidebilecek sorunlar yaşayabilirsiniz. Kaş egzamasının belirtilerini hafifletmek ve en başarılı şekilde bir tedavi süreci geçirmek için hızlı bir şekilde hareket etmek önemli. Kaş egzaması tedavisi genellikle topikal krem ya da losyonlarla yapılabilir. Kortikosteroid içeren topikal kremler; kaşıntıyı azaltmak, kızarıklığı hafifletmek ve cilt inflamasyonunu kontrol altına almak için kullanılır.
Eğer kaş egzamasının altında yatan sebep mantar enfeksiyonuysa antifungal özelliği taşıyan şampuanlar kullanılabilir. Kaş egzamasına sebep olan malassezia mantarını bu tür bir şampuanla ortadan kaldırabilirsiniz. Kaşlarda kaşıntı belirtisine dikkat etmediğiniz ya da önemsemediğiniz durumlarda egzama sorunu ilerlerse kortikosteroid iğneleri olmanız gerekebilir. Ayrıca iğne yerine ağız yoluyla alınan kortikosteroid ilaçları da bir tedavi yöntemi. Bu ilaç ve iğnenin yan etkileri olabileceği için doktorunuzun önerdiği şekilde kullanmanız gerekir.
İlerleyen kaş egzaması durumunda ilaçlar işe yaramayabilir. Bu tür durumlarda doktorlar lazer tedavisi ya da fototerapi adı verilen dermatolojik tedaviler tercih edebilir. Tercih edilen bu tedaviler uzun sürebiliyor olsa da kaş egzamasının yarattığı sorunları ve şikayetleri büyük oranda azaltır. Ayrıca yaşadığınız durumu sona erdirerek yaşam kalitenizi büyük oranda iyileştirir. Kaş egzaması yaşadıktan sonra düzenli cilt bakımı yapmak önemli. Derinlemesine cilt temizliği yapmalı ve uygun nemlendiriciler kullanmalısınız. Cilt temizliğiniz için ürün seçiminizde alerjen yaratmayacak ve hassas ciltlere uyum sağlayacak içeriklere yönelmelisiniz. Kaş egzaması hakkında merak ettikleriniz için Estehair’e göz atabilirsiniz.