Köselik olarak adlandırılan kavram, sakal ve bıyık bölgesinde mevcut kıllanma az miktarda olan ya da hiç olmayan kişiler için kullanılır. Bir hastalık olarak kabul edilmiyor olsa da erkekler arasında özgüven düşüren bir problemdir. Bu sebeple pek çok erkek bu problem için çeşitli çözümler arar.
Sakal bıyık bölgesinde herhangi bir kıllanma olmaması ya da çok az miktarda olması, “Köse ne demek?” sorusuna yanıt olarak verilebilir. Bu problem ile karşılaşan erkekler mevcut yaşından çok daha küçük gözükür. Erkek bireylerde görülen bu problem kılsız alanların oluşması ile meydana gelir. Çeşitli bölgelerde kıllanma olmaması ile görülebilecek bir problem olan bu durum, zaman içerisinde dökülme sebebiyle de meydana gelebilir.
Köseliğin Nedenleri
Köselik neden olur sorusuna verilebilecek farklı yanıtlar vardır. Genellikle ergenlik döneminde sakal ve bıyık bölgesinde tüy çıkmaması ile anlaşılır. Genetik ya da hormonal bozukluklar sebebiyle meydana gelen bu problem, bir hastalık olarak ele alınmaz.
Hastalık olarak ele alınmıyor olsa da erkekler tarafından yaşanan ve ciddi bir problem olarak görünen bu durum özgüven düşürür. Bu problemin neden meydana geldiğini ele alırken öncelikle genetik nedenler ekarte edilmelidir. Eğer genetik bir neden bulunmuyorsa, bu durumda mutlaka hormonal nedenlerin araştırılması gerekir.
Ergenlik süreci, “Köselik kaç yaşında belli olur?” sorusuna yanıt olarak verilebilir. Ergenlik sürecinde meydana gelen testosteron hormonu eksikliği ergenlik döneminde çıkması gereken sakal ve bıyıklara engel olabilir. “Köselik nasıl anlaşılır?” sorusuna ise kılsız alanların oluşması ile kendini gösteren bir problem olduğuna dair yanıt vermek mümkündür.
Genetik Sebeplere Bağlı Köselik
“Köselik nedir?” sorusuna erkeklerde yaşanan ve bıyık ya da sakal gibi bölgelerde tüysüz bir alan yaratan problem olduğuna dair yanıt verilebilir. Saçkıran gibi hastalıklardan ayrı tutulan ve bir hastalık olarak ele alınmayan bu durum, ergenlik dönemi ile birlikte anlaşılır.
Köselik problemine sebep olan ilk etken genetik faktörlerdir. Eğer aile büyüklerinizin bu gibi bir problemi varsa sizde de yaşanıyor olma ihtimali oldukça yüksektir. Genetik sebeplerle meydana gelen köselik belirtileri arasında ergenlik dönemi ile birlikte sakal ve bıyık bölgelerin herhangi bir kıllanma meydana gelmemesi bulunur.
Genetik sebeplere bağlı olarak meydana gelen durumda yalnızca sakal ve bıyıklarda değil bacak, gövde ve saç gibi bölgelerde de seyrek kıllanma görülebilir. Erkeklerde sakal bıyık çıkmaması olarak ele alınan bu probleminin genetik sebeplerin yanı sıra risk faktörleri sebebiyle de meydana gelebilecek bir problem olduğunu dile getirmek mümkündür. Bu faktörler arasında;
- Beslenme tarzı: Sağlıksız bir beslenme düzenine sahip olmak, birçok probleme sebep olduğu gibi bu problem ile karşılaşmaya da yol açabilir. Beslenme tarzınızın yeterince sağlıklı olmaması sakal, bıyık, saç ve gövdede bulunan kılların güçsüz ve seyrek olmasına neden olabilir. Problemin üstesinden gelebilmek adına mutlaka temel besin yapıları olan protein, yağ ve karbonhidratların zengin ve dengeli biçimde alınması gerekir.
- Vitamin ve mineral eksikliği: Köselik sorunu ile karşılaşmanın bir diğer sebebi ise vücuttaki vitamin ve mineral eksikliğidir. Kılların yavaş uzamasına ya da seyrekleşmesine sebebiyet veren vitamin ve mineral eksikliği, beslenme düzeni başta olmak üzere pek çok farklı sebep dolayısıyla meydana gelebilir. Özellikle folik asit ve biotin vitaminlerinin eksikliği bu problem ile karşılaşmaya neden olan temel etkenler arasındadır.
- Uyku: Vücutta kıl çıkmama hastalığı olarak da bilinen bu durumun problemine sebebiyet verebilecek bir diğer problem ise uyku düzeninin sağlıklı olmamasıdır. Uyku sırasında vücut ve deri kendini yeniler. Eğer uyku düzeni sağlıklı bir dengeye sahip değilse ciltteki yenilenme az miktarda olur. Bu durum vücutta kıl çıkmama olarak kendini gösteren probleme sebebiyet verebilir.
Hormonal Sebeplere Bağlı Köselik
Hastalık olarak ele alınmasa da erkeklerde köselik, ciddi bir problemdir. Vitamin ve mineral eksikliği ya da genetik faktörler gibi sebepler dolayısıyla meydana gelebilecek bu problem, hormonal sebeplere bağlı olarak da görülebilir. Hormonal sebepler dolayısıyla meydana gelen bu problem genellikle ergenlik sürecinde tespit edilir. Testosteron azlığı ya da testosteronun dengesiz dağılımı, sebeplere bağlı olarak bu ve benzer problemleri yaşamaya yol açar.
Köselik ve Tedavi Yöntemleri
“Köselik nasıl geçer?” ise erkekler tarafından merak edilen ve araştırılan bir konudur. Bu soruya yanıt bulabilmek için öncelikle bu probleminin hangi sebep doğrultusunda meydana geldiğini tespit etmek gerekir. Ardından uzman doktor ile birlikte köselik için ne yapılmalı sorusuna yanıt olarak verilen bir tedavi süreci izlenmelidir.
Dahiliye bölümü, “Köselik tedavisi için hangi doktora gidilir?sorusuna yanıt olarak verilebilir. Bir dahiliye uzmanı sizleri muayene eder ve ardından gerekli tetkikleri yapar. Köselik tedavisi için öncelikle doktor tarafından yapılan muayeneler doğrultusunda problemin hangi sebep doğrultusunda meydana geldiğinin anlaşılması gerekir. Doktor hastanın tıbbi geçmişini ve şikayetlerini dinler, fiziki muayene yapar ve gerekirse laboratuvar tetkikleri talep eder. Tüm bu tetkikler sonrasında köselik çözüm için gerekli tedavi süreci başlatılır.
Yaşının çok küçük gözükmesi sebebiyle özgüven kaybı yaşayan erkekler tarafından “Köseyim, sakal nasıl çıkar?” sorusu merak ediliyor. Bu durum bir hastalık olarak kabul edilmese de tedavi edilmesi için uygulanabilecek yöntemler vardır. Bunun için öncelikle problemin hangi sebep doğrultusunda meydana geldiğinin anlaşılması gerekir. Eğer hormonal bir dengesizlik sebebiyle bu gibi bir problem yaşanıyorsa öncelikle hormonal problemin tedavi edileceği bir yöntem gerekir.
“Köse sakal nasıl çıkar?” sorusuna verilebilecek yanıtlar arasında bu problemi yaşıyor olmaya sebebiyet verebilecek çevresel faktörler ve stres gibi etkenlerden uzaklaşmak bulunur. Eğer bu gibi yöntemler ile istenilen sonuç elde edilemiyorsa sakal ya da bıyık ektirme veya mezoterapi gibi yöntemler de tercih edilebilir.