Saç derisinde egzama oluşumu, en çok görülen deri problemleri arasındadır. Saç derisinde oluşan egzamalar her yaştan ve cinsiyetten bireyde görülebilir. Ciltte egzama oluşan bölgelerde kızarma, kuruluk, kaşıntı ve yaralanma görülür. Vücutta her bölgede egzama oluşabilir. Ancak egzamanın en çok görüldüğü bölge saç derisidir.
Saç derisindeki yağ bezlerinin fazla miktarda yağ üretmesi ile saç derisinde dermatitler oluşur. Saç kökleri gerekli nemi alamaz ve kuruluk başlar. Bu kuruluk kafa dersinde kızarıklık ve kaşıntıyla beraber, deride yaralar oluşmasına neden olur.
Saç derisi egzamasının belirtileri
Birden fazla egzama çeşidi görülebildiği gibi, egzamanın belirtileri de çeşitlilik gösterir. Saç derisinde egzama oluşumu görüldükten sonra erkenden tedavisine başlanılması gerekir. Aksi taktirde egzama sorununuz ilerleyebilir ve tedavi süreci uzayabilir.
Egzamanın başlıca belirtisi pul pul olmuş saç derisi ve döküntü oluşumudur. Egzama oluşumunun ilk dönemlerinde saç derisi kurur. İltihaplanan saç derisi kabararak, saç derisinde çıkıntılar oluşturur. Bu çıkıntılar, kırmızı ve iltihaplı yaralardır. Bu yaralara müdahale edilmezse, saçlarda bölgesel dökülmeler başlar. Kalıcı saç kayıpları yaşamak istemiyorsanız, egzamanıza erkenden müdahale etmeniz gerekiyor.
Egzama neden olur?
- Stres
- Genetik yapı
- Aşırı yağlı ve kirli saçlar
- Aşırı yağlı ya da kuru cilt yapısı
- Aşırı terleme
- Alerji
- Mevsim geçişleri
- Kimyasal içerikli saç ürünlerinin fazla kullanımı
- Bazı bağışıklık sistemi hastalıklarına sahip olma (sedef, AIDS, Parkinson, astım) gibi faktörler saçta egzama oluşumuna neden olur.
Saç egzaması nasıl tedavi edilir?
Saç derinizde kızarıklık, kaşıntı, yaralanma varsa ya da saçlarınız dökülüyorsa, hastanelerin cildiye bölümüne ya da bir dermatoloji uzmanına danışabilirsiniz. Medikal yöntemlerle yapılan egzama tedavilerinde, genellikle özel şampuanlar ya da ilaç tedavisi uygulanır.
Evde egzama tedavisi
Egzama tedavisi uyguluyorsanız saçlarınızın sürekli temiz olduğuna emin olmanız gerek. Ayrıca kaşıntı ve kızarıkların geçmesi için kepek şampuanı kullanabilirsiniz. Saçınızda oluşabilecek yaraların önlenmesi için saç derinizi sürekli nemli tutmanız gerekiyor. Bu nedenle doktorunuzun verdiği kremlerin yanı sıra, evde kendiniz de saç maskesi uygulayabilirsiniz. Günde en az 2 litre su içerek, cildinizin kurumasını önleyebilirsiniz.
Kullandığınız saç bakım ürünlerinin içerisinde alkol olmamasına dikkat edin. Alkol, saç derisinde bulunan faydalı yağları nötürleyerek saç derisini kurutur. Kuruyan saç derisinde kuruluk, pullanma, kızarıklık ve kaşıntı oluşumu başlar. Bu nedenle saçlarınızı yıkarken ya da bakım yaparken yoğun kimyasal içerikli ürünler kullanmadığınıza emin olun.
Şampuanınızın içeriğinin çinko, oksijen, azot, salisilik asit ve selenyum içermesi deride oluşan iltihabı azaltacaktır. Uygulayacağınız saç maskelerinde ve saç kremlerinde ise kömür katranı olması kaşıntıyı azaltarak, yarayı büyütmenizi önleyecektir.
Saçlarınızda oluşan egzamaları ve iltihaplı yaraları kaşımayın. Kaşımak, kanamaya sebep olacağından saç derinizdeki enfeksiyonun yayılmasına neden olacaktır.
Saç egzaması için bitkisel kürler
Isırgan otu kürü: 1 su bardağı içme suyunu kaynatın. İçerisine 1 tatlı kaşığı ısırgan otunu ekleyin. Demlenene kadar bekleyin ve akşam yemeğinden yaklaşık 2 saat sonra için. Bu çay vücutta egzamaya neden olan zararlı toksinlerin atılmasını sağlayacak.
Karabaş bitkisi kürü: 1 bardak içme suyunu kaynatıp, içerisine 1 tatlı kaşığı karabaş bitkisi ekleyin. Ağzını kapatın ve yaklaşık 10 dakika demlenmesi için bekleyin. Hazırlanan kürü süzdükten sonra, suyunu bir pamuğa dökün. Egzama görülen bölgelere pamuk yardımı ile bu kürü uygulayın.
Elma sirkesi kürü: Bir miktar elma sirkesini, pamuğa dökün. Elma sirkeli pamuğu, egzamalı bölgeye tampon hareketler ile uygulayabilirsiniz. Uygulamadan sonra saçlarınızı mutlaka durulayın. Elma sirkesi, içerisindeki antioksidanlar ile yara olan bölgelerin onarımını sağlayacak.
Jojoba yağı kürü: Bir miktar jojoba yağı ile çay ağacı yağını karıştırın. Haftada bir gün, bu karışımı saç derinize uygulayın. Bir gece bekletip sabahında yıkayın.
Zeytinyağı kürü: Bir miktar zeytinyağını avucunuzun içinde ısıtın. Isıttığınız zeytinyağını saç diplerinize masaj yaparak uygulayın. Yaklaşık 10 dakika bekledikten sonra saçınızı yıkayın. Zeytinyağı, içeresindeki E vitaminleri ile saç derisini nemlendirip besleyecektir. Bu sayede egzamalı bölgeler rahatlayacak, kaşınmalar ve kızarıklıklar kısa sürede geçecektir.
Soğan kürü: Bir soğanı rendeleyin ve suyunu sıkın. Ayırdığınız bu suyu saç diplerinize masaj yaparak uygulayın. 1 saat kadar bekledikten sonra saçlarınızı yıkayın. Bu uygulamayı haftada 2 kere tekrarlayın.
Aloe vera maskesi: Aloe vera bitkisinin içerisinde bulunan jelden bir miktar alın. Eczaneden alabileceğiniz bir E vitamini ampulünü ekleyin. Karışımı saç derinize masaj yaparak yedirin ve yaklaşık 2 saat bekleyin. Aloe vera saç derisindeki pH dengesini korurken, E vitamini ise deriyi nemlendirecektir. Haftada 2 kez yapacağınız bu uygulama ile kısa sürede egzama probleminizi geçirebilirsiniz.
Saç egzamasına iyi gelen vitaminler
Çinko eksikliği saç derisinde egzama oluşumunu tetikleyebilir. Beyaz et, kabak çekirdeği, sarımsak, ıspanak, karaciğer gibi gıdaların tüketimini arttırarak vücudunuzdaki çinko oranını arttırabilirsiniz.
Omega 3 asitleri hücre yenilenmesini tetikler ve derideki sorunlu bölgelerin onarılmasına yardımcı olur. Deniz ürünleri ve ceviz tüketerek omega 3 alımını sağlayabilirsiniz.
D vitamini eksikliği görülen kişilerde egzama oluşma ihtimalinin arttığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Güneş ışınları başta olmak üzere peynir, yumurta ve balık başlıca D vitamini kaynaklarıdır. D vitamini eksikliği yaşıyorsanız bu besinleri tüketmenin yanı sıra, mutlaka vitamin takviyesi almalısınız.
E vitamini, egzama sorunun çözülmesinde önemlidir. E vitaminleri cildi besleyerek, kuruluk ve yara oluşumunu önler. Zeytinyağı, ay çekirdeği, fındık, badem, avokado ve ıspanak vücudunuzdaki E vitamini oranını arttırmak için tüketebileceğiniz başlıca gıdalardandır.
Biotin, saç kökünün ihtiyacı olan keratin üretimini sağlar. Bu sayede saç derisinde oluşabilecek olan önlenmiş olur. Yumurta, karaciğer, zencefil ve maydanoz biyotin içeriğinde zengin besinlerdir.