Saç diplerinde pullanma ile saç derisinde kabuklanma problemleri, saç derisinin tahriş olup soyulması ile ortaya çıkar. Çeşitli deri hastalıkları, bakteriler, kimyasal etmenler kafa derisinin kurumasına ve saç diplerinde pullanmaya neden olur. Saç diplerinde oluşan pullanma kuruluk, kızarıklık ve kaşıntıya neden olur. Kafa derisinin sürekli kaşınması ise saç derisinde kabuklanmaya neden olacaktır. Saç derisinde oluşan bu pullanma ve kabuklanmaların kaşınması ile kafa derisinde yaralar oluşur ve saç diplerindeki deriler pul pul dökülebilir.
Saç derisinde kabuklanma ve saç diplerinde pullanma nedenleri?
Kuruluk
Saç derisinin nemsiz kalması ve kuruması, saç derisinde görülen kabuklanma ve pullanmanın en sık rastlanan nedenlerindendir. Saçı sık sık ve sıcak su ile yıkamak, yoğun kimyasallar içeren şampuan kullanmak, güneş ışınları, çevrede bulunan toz ve kirler saç derisinin kurumasına ve pullanmasına neden olacaktır. Ayrıca kadınların günlük hayatta sıkça kullandığı saç düzleştirici, saç maşası, fön makinası gibi cihazlar hem saçı hem de saç derisini kurutarak zarar görmesine neden olacaktır.
Mantar
Saç derisinde kaşıntı ve kızarıklık oluşumu mantar enfeksiyonunun başlıca belirtilerindendir. Saç derisinde görülen mantar enfeksiyonu şiddetlenerek saç diplerinde pullanmaya neden olacaktır. Ağrıyan saç diplerinde yara ve kabuk oluşumu başlayacak. Saç derisinde kabuklanmaların olduğu yerlerde ise bölgesel saç dökülmeleri gözlemlenecektir.
Alerjik reaksiyon
Saç bakımı için kullanılan ürünlerin birçoğu içerdiği kimyasallar nedeniyle cildin kurumasına ve hassasiyet ile beraber alerjik reaksiyon görülmesine neden olur. Kişinin vücut toleransına göre hassasiyet seviyesi de değişiklik gösterir. Saç diplerinde pullanma ya da saç derisinde kabuklanma problemlerinden biri gözlemleniyorsa saç spreyi, jöle, saç köpüğü gibi kimyasal içeren saç bakım ürünlerinin kullanımı bırakılmalıdır.
Ciltte alerjik reaksiyona neden olan diğer etmenler de bazı besinler ve ilaçlardır. Saç diplerinde pullanma ve kabuklanma sorunu bu nedenlerden kaynaklanıyorsa çeşitli tetkikler yapılarak, alerjik reaksiyona neden olan besin tespit edilebilir. Kuruluğa neden olan ilaç ve besinlerin kullanımı kesildiğinde, saç derisi de kısa süre içerisinde düzelecektir.
Egzama
Seboreik dermatit olarak adlandırılan egzama, deride yağlı ve pullu bir görünüme neden olur. Egzama saç diplerinde pullanmaya, kabuklanmaya ve ilerleyen dönemlerde saç dökülmesine neden olacaktır. Egzama iltihaplanması ile tüm vücuda yayıla bilir ve geri dönüşü olmayan saç kayıpları yaşatabilir.
Diğer faktörler
- Hormonal problemler
- Terleme
- Stres
- Mevsimsel geçişler
- Sedef hastalığı
- Zona hastalığı
- Bulaşıcı cilt hastalıkları
Saç derisinde kabuklanma saç diplerinde pullanma nasıl geçer?
Cildiye uzmanı saç derisine ve saç diplerine gerekli cilt analizini yaparak pullanma ve kabuklanmanın sebebini tespit edebilir. Bu sayede doğru tedavi uygulanarak pullanma ve kabuklanma problemleri çözülebilir.
Saç diplerinde pullanmanın temel nedeni, saç köklerinin yeterli derecede nem alamamasıdır. Bu nedenle günde en az 2 litre su için. Ayrıca kullandığınız saç bakım ürünlerinin ve şampuanın nem sağlayıcı ve nem arttırıcı özellikli olmasına özen gösterin. Evde uygulayabileceğiniz doğal saç bakım kürleri de saç derisindeki nem miktarını arttıracaktır.
Saç diplerimde pullanma sorunu, ciltte kuruluk oluşumundan kaynaklı ise ısıyla çalışan saç şekillendirici cihazları kullanmayı bırakın. Ayrıca özellikle yaz günlerinde güneşe çıkmadan önce şapka takın.
Saç diplerinde pullanma ve saç derisinde kabuklanma sorunu, alerjik reaksiyona bağlı ise kullanılan saç bakım ürünleri değiştirilmelidir. Yeni kullanacağınız saç bakım ürünün doğal içerikli ve kimyasallardan uzak olmasına özen gösterin.
Enfeksiyon kaynaklı olarak görülen saç diplerinde pullanma sorununda, bir dermatoloji uzmanına başvurmalısınız. Enfeksiyon kaynaklı pullanmanın nedeni tespit edilerek gerekli ilaç ya da merhem tedavisine başlanılabilir.
Uzun süreli ya da yüksek dozajlı ilaç kullanımı, saç diplerinde pullanma ve bununla birlikte kabul oluşumu yan etkisini ortaya çıkartabilir. İlaç bırakılmadan önce doktora danışılmalı, sorun devam eder ise ilacın dozajı değiştirilmeli ya da başka bir ilaca geçilmelidir.
Bitkisel çözümler
Saç derisinde kabuklanma ve saç diplerinde pullanma problemleri cilt kuruluğu ya da alerjik reaksiyondan kaynaklanıyorsa, evde hazırladığınız saç maskeleri ile bu problemi çözebilirsiniz.
Zeytinyağı içerdiği antioksidanlar ve yüksek oranda bulunan E vitamini ile doğal bir nem deposudur. Yarım çay bardağı doğal zeytinyağını, saç diplerinize masaj yaparak başlayıp tüm saçınıza yedirin. Zeytinyağını saçınızda 1 gece bekletin ve sabah bol su ile durulayın. Uygulamayı haftada 2 gün tekrarlayın.
Taze aloe vera jeli ile saç köklerine masaj yapmak, saç derisindeki pH dengesini düzenleyecek ve saç için gerekli olan nemi sağlayacaktır. Aloe vera jelini saç derisinde sadece yarım saat bekletin ve durulayın. Uygulamayı haftada 2 gün tekrarlamak yeterli olacaktır.
Hindistancevizi yağı ve jojoba yağı da doğal nem depolarıdır. Ayrıca içerdikleri vitaminler ile saç kökünün ve saç derisinin ihtiyacı olan besinleri de sağlayacaktır. Hem zarar görmüş hem de sağlıklı saça bu yağları uygulayabilirsiniz. Bu sayede saç derisinde oluşan kabuklanma ve saç diplerindeki pullanmalar tedavi edilebilirken, ileride oluşabilecek deri problemleri de önlenmiş olur. 1 yemek kaşığı hindistancevizi yağı ile 1 yemek kaşığı jojoba yağını karıştırarak sıvı hale getirin. Karışımı saçlarınıza masaj yaparak uygulayın ve bir gece bekletin. İşlemi haftada 3 gün tekrarlayın.
Saç diplerinize taze limon suyu ile masaj yapın ve 15 dakika bekletin. Uygulamayı haftada 2 gün tekrarlayın. Limon, içeriğindeki antioksidanlar ile saç derisini dış etkenlere karşı koruyacak ve kuruluk oluşumunu engelleyecektir.
1 adet muz ile 1 adet olgun avokadoyu ezip püre haline getirin. Oluşturduğunuz karışım ile saç diplerinize masaj yaparak uygulayın. Yarım saat bekledikten sonra, saçlarınızı soğuk su ile durulayın. Avokado içerisindeki vitaminler ile saç diplerinizin nem ihtiyacını karşılarken, muzun içerisindeki magnezyum saçlarınızın güçlenip uzamasını sağlacaktır.