Saç dökülmesi kadın erkek herkeste, her yaşta görülebilen bir cilt problemidir. Genetik faktörlerden hormonal değişimlere, beslenme düzeninden strese kadar pek çok faktör saç dökülmesi problemine yol açabilir. Kişiyi ruhsal açıdan olumsuz etkileyen bu problem tedavi edilmezse kalıcı hasara yol açabilir. Uzmanlar günde 100 saç telinin dökülmesini normal karşılamaktadır. Fakat dökülme sayısının 100’ü aştığı durumlarda mutlaka bir uzmana başvurulması gerekir. Çünkü bu durum aşırı saç dökülmesi olarak adlandırılır ve teşhis ve tedavide geç kalınırsa geri dönülemez sonuçlar doğurabilir. Kişinin saçları seyrelebilir, kafa derisinde açıklıklar meydana gelebilir hatta kelliğe yol açabilir. Bu yüzden saç dökülmesi probleminde erken teşhis ve tedavi çok önemlidir.
Saç dökülmesi ne zaman önemsenmeli?
Saç dökülmesi, pek çok kişinin hayatında en az bir kez deneyimlediği bir problemdir. Dökülme yoğunluğu ne olursa olsun kişi bu durumdan rahatsız olur ve stresli bir ruh haline girer. Bu durumda yaşanan stres dökülme problemini daha çok artıracaktır. Bu yüzden öncelikle stresten uzak durulmalı ve dökülmenin yoğunluğu tespit edilmelidir. Çünkü yaşanılan dökülme geçici ve normal olabilir ve önlem almaya gerek duyulmayabilir. Ancak dökülme yoğun bir şekilde yaşanıyorsa mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.
Peki aşırı saç dökülmesi nasıl anlaşılır ve ne zaman önlem almak gerekir?
Eğer saçlarınız günde 100 telden fazla dökülüyorsa, elinizi saçınıza her attığınızda saçlarınız kopuyorsa aşırı saç dökülmesi yaşıyor olabilirsiniz. Bu durumda mutlaka bir uzmana başvurmanız gerekir. Doktorunuz size gerekli testleri yapacak ve bunun sonucunda dökülme nedenini tespit edecektir. DÖkülmeler birçok nedene bağlı olarak gelişebilir. Bunun yanında saç dökülmeniz vücudunuzda ciddi bir eksikliğin ya da hastalığın işareti olabilir. Bu noktada uzman eşliğinde dökülme nedeninin tespiti sizi tedavi açısından hızlı bir sonuca götürecektir.
Saç dökülmesi için hangi doktora/bölüme gitmeliyim?
Saç dökülmesi problemiyle karşılaşan kişilerin yaptığı en önemli hata, herhangi bir uzmana başvurmaksızın durumu önemsemeyip kendi kendine aldığı önlemlerdir. Bu noktada kişi yaşadığı saç dökülmesinin yoğunluğunu önemsemez ve kulaktan dolma bilgilerle tedavi etmeye çalışır. Bu süre zarfında dökülme daha da ilerleyebilir ve kişinin saçında seyrelemlere ve açıklıklara neden olabilir.
Saç dökülmesi problemi genetik kaynaklı görülebilmekle birlikte vücudumuzda meydana gelen hastalıkların da bir sonucu olabilir. Özellikle kadınların yaşadığı saç dökülmesi kansızlık nedeniyle meydana gelebilir. Bunun dışında tiroid rahatsızlığı da dökülmelere neden olabilir. Bu noktada saç dökülmesine neden olan hastalık tedavi edilmedikçe yaşanan dökülmeler azalmayacaktır. Bu yüzden öncelikle dökülmeye neden olan hastalık tespit edilmeli ve bunun sonucunda uygun tedavi yöntemi izlenmelidir.
Saç dökülmesi için dermatoloji uzmanlarına gitmek doğru bir seçenektir. Dermatoloji bölümleri kamu ve özel hastanelerde bulunmakla birlikte, kendi özel muayeneleri de vardır. Dermatoloji bölümleri Deri ve Zührevi Hastalıkları (Cildiye) olarak da bilinir.
Bunun yanında endokrinoloji bölümü da saç dökülmesi teşhis ve tedavisi için tercihe dilen bölümlerden biridir. Hastalar endokrinoloji ve metabolik hastalıklar bölümünden randevu alarak, çeşitli testler sonrasında saç dökülmesinin çeşidini öğrenebilir ve tedaviye başlayabilir. Endokrin, vücut sistemimizde salgı bezlerimizin salgıladığı hormonları kontrol ederek, saç dökülmesi problemine neden olan faktörlerin tespitini sağlar.
Saç dökülmesi ile ilgilenen bir diğer bölüm de plastik cerrahidir. Saç dökülme nedenini tespit ettikten sonra, özellikle kalıcı saç dökülmesi sorunlarına plastik cerrahi doktorları bakar. Bununla birlikte tedavi şekline göre saç dökülmesi sorunuyla saç ekimi doktorları da ilgilenir.
Saç dökülmesinin nedenleri nelerdir?
Saç dökülmesi pek çok faktöre bağlı olarak gelişmektedir. Dökülme nedenini anlamak ve tedavi olmak için mutlaka bir uzmana başvurmalısınız.
Genetik faktörler
Genel olarak saç dökülmesinin kadınlarda ve erkeklerde görülme nedenleri farklılık gösterir. Erkeklerde görülen saç dökülmesi genellikle genetik olan ve erkeklerin yüzde 50’sinden daha fazlasında görülen erkek tipi hormona duyarlı saç dökülmesidir. Bu tip saç dökülmesi kroniktir. Yaş ilerledikçe kellik gelişir ve sonrasında saç ekimini gerektirebilir. Erken yaşta yaşanan saç dökülmesi tedavileri dökülme hızını yavaşlatır. Bu durum yalnızca kelliğe giden süreyi kısaltmaktadır.
Erkek tipi hormona bağlı saç dökülmesi kadınlarda da görülmektedir. Özellikle ailesinde kellik problemi olan kadınlar saç dökülmesi riskiyle daha fazla karşı karşıyadır. Günümüzde erkek tipi saç dökülmeleri geç kızları daha fazla etkilemektedir. Bununla birlikte saç dökülmesi problemi stres, dengesiz beslenme ve hormonal değişikliklerden de meydana gelebilir. Bu etkiler eşliğinde dökülme normalden daha fazla yaşanacaktır.
Vitamin ve mineral eksikliği
Saç için gerekli olan vitaminler vücuda yeteri miktarda alınmadığı takdirde saç dökülmesi problemi gerçekleşebilir. Eğer vücutta B12, D vitamini, folik asit, biotin, çinko, demir gibi vitamin ve mineraller azsa saç beslenemez ve dökülmeye başlar. Bu noktada eksiğin tanısı ve tedavisi için bi uzmana başvurmak gereklidir.
Hormonal değişimler
Hormonal dengesizliklere yol açan birçok fizyolojik ve patalojik durum saç dökülmesine yol açabilir. Örneğin kişi, adet gecikmeleri ya da düzensizlikleri, tüylenmede artış, aşırı akne gibi sıkıntılar yaşıyorsa, hormonal saç dökülmesinden bahsedilebilir. Hormon tedavisiyle bu tip dökülmeler kolayca önlenebilir.
Deri problemleri
Saç dökülmesinin nedenlerinden biri de deri problemleridir. Bu soruna bağlı olarak gelişen dökülmelerin çoğu deriyi tutan hastalıkların saç derisini etkilemesiyle ortaya çıkar. Sedef hastalığı, egzama, akne, liken hastalığı, aşırı yağlanan deri ve mantar hastalıkları saç dökülmesine neden olabilmektedir. Bununla birlikte tedavi de oldukça basittir. Var olan deri hastalığı tedavi edildiğinde dökülmeler de kesilecektir.
İlaç kullanımı
Bazı iç hastalıkları ya da bu hastalıklar için kullanılan ilaçlar saç dökülmesine neden olan diğer bir etkendir. Özellikle kanser, kalp problemleri, doğum kontrolü için kullanılan ilaçlar dahil olmak üzere birçok ilaç aşırı saç dökülmesi gibi yan etkilere sahiptir. Bu durum mutlaka uzman doktorlar tarafından yapılacak muayene ve tetkiklerle kapsamlı bir şekilde araştırılmalıdır.
Kozmetik etkenler
Kozmetik etkenler olarak sınıflandıracağımız, saç kremi, saç spreyi gibi aşırı kimyasal içeren ürünlerin kullanımı da saç dökülmesini tetiklemektedir. Bunun yanında saçları çok sıkı bağlamak, aşırı ısı veren fön ve diğer şekillendiricilerin kullanılması, boyalar, açıcılar saça dışarıdan zarar vererek saç dökülmesine neden olmaktadır. Bu durumda yapılması gereken tek şey saçların bu uygulamalara maruz kalmasını önlemektir.Dökülmeler ancak bu şekilde önlenebilir.