Saç ekimi sonrası iyileşme süreci yaklaşık altı ay sürer. İyileşme sürecinde doktor tavsiyelerine titizlikle uymak gerekir. Hekim tavsiyelerine uymak diğer tedavilerde olduğu gibi saç ekiminde de iyileşmeyi hızlandırır. İyileşme süreci iki dönemden oluşur.
- Saç telinin tutma dönemi
- Ekilen saçların tutunma sonrası dökülüp tekrar çıktığı dönem
Ekilen saçların tutma dönemi
Saç telinin implantasyonu ile başlar ve yaklaşık olarak bir haftalık bir zaman sürecini kapsar. Bu süreçte saç derisi çok hassas olduğundan mikroplara daha duyarlıdır.
Bu hassas süreçte çok dikkatli olmalıdır. Saç derisinin korunması için daha duyarlı ve tedbirli davranmalıdır. ilk 3 gün saç yıkanmaz. Operasyon sonrası İlk yıkama üç gün sonra yapılır. Operasyon sonrası İlk saç yıkama çoğunlukla saç ekiminin yapıldığı klinikte yapılır. Bu yıkama hekimin tarif edeceği şekilde evde de yapılabilir.
Saç telinin tutma döneminde dikkat edilecek noktalar şunlardır:
- Sağlıksız (Kirli, tozlu ve dumanlı) ortamlarda bulunulmamalı.
- Can sıkıcı işlerden kaçınılmalı.
- Ağır işlerde çalışılmamalı.
- Yoğun güneş ışınlarından korunmak için şapka kullanmalı. Şapka sadece güneşe çıkarken kullanılır iç mekânlarda saç derisinin nefes alması için çıkarılmalıdır. Dışarı çıkarken, operasyon bölgesini kirli havadan korumak amacıyla da şapka giyilebilir.
- Operasyon bölgesine doktor tarafından Tavsiye edilen ilaç ve ürünler dışında hiçbir kimyasal madde sürülmemeli.
- Saçlar üçüncü günden itibaren yıkanmaya başlanır. Saçlar her gün, günde bir defa olmak üzere yıkanır. Yıkamada doktor tarafından tavsiye edilen losyon veya şampuan kullanılmalıdır. Yıkama işlemi avuç içi ve parmak uçları kullanılarak hassas hareketlerle yapılmalı, tırnaklar kullanılmamalıdır.
- Kurutma işleminde temiz havlu tercih edilmeli. Havlu ile kurutma işlemi hassas hareketlerle başın nemi alınmak şeklinde yapılmalıdır. Saç kurutma makinesi tercih edilmemeli. Eğer saç kurutma makinesi kullanılacaksa, soğuk veya ılık hava kullanılmalı, makine başın uzağında tutulmalı.
- Baş bölgesi çarpma vurma gibi fiziksel tavmalara karşı korunmalıdır.
- İlk 15 gün yüzme, sauna ve diğer Sportif faaliyetlerden uzak durmalı.
- Stresli ve yorucu işler ve iş ortamlarından uzak durulmalıdır.
- Alkol ve sigaradan uzak durmalı.
- Uyku esnasında saç ekimi yapılan bölgeye yastık temas ettirilmemeli.
Operasyon sonrasında saç diplerinde kızıllıkların oluşması ve bunların üstünün kabuk bağlaması beklenen normal bir durumdur. Bu kabuklanma 10 gün içinde geçer. Kabuklanmanın geçmemesi yeni saçların çıkmasını geciktirir. Kabuklanmanın 15 gün içinde geçmemesi durumunda doktora danışılmalıdır. Operasyon bölgesi kaşınmamalıdır. Saç derisinde meydana gelen kaşınma hissi rahatsız edici doza ulaşırsa doktorun önerdiği kaşıntı giderici ilaçlar kullanılabilir.
Ekilen saçların dökülüp tekrar çıktığı süreç
Saç ekimi sonrası ikinci aşama ekilen saçların dökülüp tekrar çıktığı dönemdir.
İlk bir haftalık saç telinin tutma döneminden sonra yaklaşık 6 ay süren ikinci sürece girilmektedir. Çıkan ilk saçlar zayıf yapıdadır ve hemen dökülürler. Bu normal bir durumdur ve operasyonun başarısızlığı olarak yorumlanmamalıdır. Dökülme süreci, genellikle operasyondan 4 hafta sonra başlar, kişiye göre daha erken veya daha geç de olabilir. Sağlıklı asıl saçların çıkması için ekimi yapılan dokunun tutunması ve iyileşmesi gerekir.
Operasyon sonrası iyileşmenin ikinci sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:
- Saç kesiminde baskı uygulayan ustura ve makine gibi tıraş aletleri kullanılmamalı, deriye fazla dokundurmadan kullanılabilen makas tercih edilmelidir.
- Havuza ve denize girilmemeli. Özelikle havuz suyuna katılan kimyasallar saç derisine zarar verebilmektedir.
- Saç şekillendirici ve saç boyası gibi kimyasallardan uzak durulmalıdır.
- Deriyi tahriş edecek saç şekillendiriciler kullanılmamalıdır.
- Saç ekimi yapılan kısım, çok sıcak su ile yıkanmamalı ve yine yüksek basınçlı suya maruz bırakılmamalıdır.
- Avuç içi ve parmak uçları ile gerek yıkama esnasında gerekse Diğer zamanlarda masaj yapılabilir ama asla operasyon bölgesini tırnak hareketiyle kaşımamalıdır.
- Saç ekimi sonrasında saçların gümrah bir hal alması zaman alır. Bu yüzden iyileşme sürecinde sabırlı olunmalıdır. Nakil sırasında oldukça hırpalanan saç köklerinden ilk çıkan saçlar ince ve cansızdır ve mutlaka dökülür. Dökülenlerin yerine birkaç hafta içerisinde daha kalın ve canlı saçlar çıkmaya başlar.
- Operasyon sonrası 6 ay içerisinde ekim yapılan köklerin %80’inden yeni saçlar çıkmış olacaktır.Çıkışın %100 tamamlanması ve uzaması bir yılda ancak tamamlanır. Bir yılın sonunda operasyon izleri de kaybolur.
Saç mezoterapisi
Operasyon öncesi ve operasyon sonrası iyileşme sürecinden sonra uygulanan bir saç bakımıdır. Saç mezoterapisi saçları güçlendirmek, varsa saç dökülmesini önlemek veya azaltmak için saç köklerinin ihtiyaç duyduğu bazı vitaminler ve minerallerin saç derisine enjektör yardımıyla verilmesi işlemidir.
Uygulamanın amacı saç köklerini güçlendirerek saç dökülmesini önlemektir.
Saç Mezoterapisi saç ekiminde ekim işleminden önce ve ekim işleminden sonra olacak şekilde iki aşamalı uygulanabilir. Birincisi, ekim işleminden önce saç tellerinin kalınlaşmasını sağlamak ve saç kalitesini artırmak için yapılır. İkinci uygulama ise saç ekimi işlemi sonrası iyileşme sürecinin sonunda yapılır. Ekim işlemi sonrası iyileşme sürecinin sonunda yapılan saç mezoterapisi ekim yapılan saç köklerinden yeni saçların çıkışına yardımcı olur. Saç kökleri, gelişebilmek için bazı vitaminlere ve minerallere ihtiyaç duymaktadır. Saç Mezoterapisi ile saç köklerinin ihtiyaç duyduğu mineraller, vitamin ve bazı antioksidanlar doğrudan deri dokusunun mezoderm tabakasına verilir. Bu işlem için ince uçlu enjektörler kullanılır.
Saç mezoterapisi saç ekiminden bağımsız olarak da yapılabilir. Saç mezoterapisi tek seanslık bir uygulama değildir. Saç mezoterapisi yaklaşık 10 seans yapılmaktadır. Yapılan uygulama beşinci seanstan sonra etkisini gösterir. Sekizinci ve dokuzuncu seanslardan sonra saç dökülmesinde belirgin bir azalma sağlar.
Saça haricen yapılan bakımların etkisi kısa sürelidir. Mezoterapi saçlarda daha uzun süreli bir iyileşme sağlar. Saç mezoterapisinin etkisi üç ile dört yıl arasında olabilmektedir. Bu sürenin sonunda uygulama tekrarlanabilir. Kalıcı olması, çok kolay uygulanması, tedavinin çok uzun ve zahmetli olmaması saç mezoterapisinin en avantajları taraflarındandır. Saç ekimiyle birlikte yapılan saç mezoterapisi saç ekiminden alınan sonucu olumlu etkiler.
Saç mezoterapisinin uygulanması
Saç mezoterapisi, saç derisine yapılan özel bir masajla birlikte uygulanmaktadır. Saçlara önce buhar verilir. Böylece deri yumuşatılarak uygulamaya hazır hale getirilir.
Saç köklerinin ihtiyaç duyduğu mineral, vitamin ve diğer bası besin maddeleri enjektörler ile saçlı derinin mezoderm tabakasına verilir. Bu tabaka saç köklerini içerisinde barındıran tabakadır.
Mezoterapi sırasında ağrı duyulmaması için lokal anestezi işlemi uygulanabilir. Uygulama el ile veya bilgisayar destekli cihazlar yardımıyla yapılabilmektedir. Bilgisayar destekli makine yardımıyla yapılan uygulama, verilen ilacın her bölgeye eşit derecede dağılımını sağlar. Her bir seans 20-30 dakika sürer. Saç mezoterapisinden sonra saç yıkama ve kurutma işlemleri saç ekimi sonrasında olduğu gibi daha dikkatli yapılmalıdır.