Saç ekimi; saçsızlık problemi yaşayan kişilerin imdadına yetişen ve güvenle uygulanabilen bir yöntemdir. Şu an için saç ekiminde kullanılan en güncel yöntem, enseden veya vücudun belli bölgelerinden alınan kıl köklerinin, kellik problemi olan alana nakledilmesi tekniğidir.
Saç Klonlama Nedir?
Klonlama; bilindiği gibi kelime anlamıyla kopyalama anlamına gelir. Medikal anlamda bakıldığında ise klonlama; genlerin ve hücrelerin çeşitli teknikler kullanılarak kopyalanmasıdır. . Bu konuyla ilgili AR-GE çalışmaları, İngiltere ve Amerika’da 20 yıldan daha fazla süredir tüm hızıyla devam devam etmektedir.
Saç klonlamasında ele alınan başlıca iki hipotez bulunmaktadır:
- Saç folikülü dermal hücrelerinin deriye enjektesinden sonra bir araya gelmesi ve yeni kıl kökü hücrelerine dönüşmesi; yani yoktan bir kıl oluşumunu başlatması.
- Var olan fakat incelmiş dermal kıl foliküllerini uyararak büyümelerini, gelişmelerini sağlaması.Saç kökü klonlama en basit haliyle donör bölgeden alınan saç kökünün, laboratuvar ortamında bazı spesifik hücrelerden ayrılması ve hastaya nakledilmesi işlemidir. Yani, testosterone ve DHT gibi patent androjen hormonlara karşı duyarsız olan donör bölgede bulunan en dayanıklı 10-15 saç grefti alınarak, klonlama için laboratuvar ortamına gönderilir, özel koşullarda çoğaltılır ve ekim işlemine hazır hale getirilir. Sonrasında klonlanan kıl kökleri, normal saç ekimi işleminde olduğu gibi saçsızlık problemi olan alana ekilir.Eğer saç kökü hücreleri laboratuvar ortamında bölünebilir ve saçsız alana nakledilebilirse, bir saç kökünden binlerce saç kökü üretmek mümkün olabilecektir. Bu sayede de saç ekimi operasyonlarındaki en önemli sorun olan donör bölgede saç grefti limiti problemi ortadan kalkmış olacaktır.
Bu İşlemi Kullanabilmek Büyük Yatırım Gerektirir
Bu teknolojiyi kullanabilmek için büyük bir yatırım, uzman bir ekip ve dolayısıyla yüksek işletim giderleri gerekecektir. Klonlama ile çoğaltılan saç köklerinin, kişideki saçsız alana nakledilmesi maliyeti arttıracağından, bu işlem saç ekimi işleminin fiyatlarını çok daha yukarılara çekecektir.
Saç Klonlama İşlemi İçin AR-GE Çalışmaları Devam Etmektedir
Bilindiği gibi, saç ekimi operasyonlarında doğal bir sonuç elde edebilmek için en dikkat edilmesi gereken kriter; saç çıkış yönünün doğru olarak belirlenmesidir. Hali hazırda devam eden araştırmaların önündeki en büyük problemlerden biri, transfer edilecek saç köklerinin orjinal saç kökleriyle uyum göstermeme riskidir.
Ayrıca; normal şartlarda saç tellerinin 2 ila 6 yıllık bir ömürleri mevcuttur. Saçlar döküldükten sonra 3 aylık dinlenme dönemini takiben saç kökü, tekrar saç üretmeye başlar ve bu süreç ömür boyu devam eder. Fakat klonlama tekniğiyle elde edilen saç köklerinin yaşam döngülerinin ne şekilde olduğu henüz kesin olarak tanımlanamamıştır.
Düşük bir ihtimal de olsa, klonlama sonrası elde edilen saç köklerinin tümör oluşumlarına yola açabilme olasılığı da bulunmaktadır. Klonlanan saç köklerinin hastaya nakledilmesi işleminin ne derece güvenli olduğu, halen FDA tarafından sorgulanmaktadır. Tümör oluşumuna sebep verme ihtimali devre dışı bırakılana kadar bu işleme izin olmadığı FDA tarafından açıklanmıştır.
Şu anda kelliğe çözüm olabilecek gibi görülen bu yöntem için son yıllarda yapılan ciddi AR-GE çalışmaları sayesinde önemli mesafeler kaydedilmiş olsa da, bu işlemin çeşitli araştırmalar ve klinik testlerden sonra FDA onayından geçmesi ve uygulanmaya başlaması için daha uzun yıllar vardır.