Saç beyazlaması yaşlanmanın en önemli belirtilerinden biri olarak kabul edilir. Ancak çocukluk ve ergenlik dönemlerinde de saçlarında beyazlar olan birçok kişi vardır. Peki saç beyazlamasının nedenleri nelerdir?
Saç beyazlaması nedenleri
Saç beyazlaması, folikülllerde saça rengini veren madde olan melanin oluşumunun azalması ile ortaya çıkar. Başta yaşlılık olmak üzere, hastalıklar, genetik yapı, stres, ilaç kullanımı gibi nedenler saç beyazlamasının ana nedenleridir.
Yaşlanma
Saç beyazlaması, yaş ilerledikçe hem kadınlarda hem de erkeklerde ortaya çıkmaktadır. Saçların renkli olması, saç köklerinde bulunan bir hücre tarafından melanin pigmentinin üretilmesi ile sağlanır. Yaş ilerledikçe vücuttaki melanin üretimi azalır. Bu da saçların önce grileşmesine daha sonra ise beyazlamasına neden olur.
Stres ve travmalar
Ani olarak yaşanan travma ve duygusal şoklar, aşırı üzüntü ve aşırı stres saçta ani ya da bölgesel beyazlamalara neden olabilir.
Hipofiz bezi bozuklukları
Hipofiz bezlerinin kontrolünde çalışan tiroit bezleri, normalden farklı çalışırlarsa saçtaki melanin sentezini uyaran T3 ve T4 hormonlarını etkiler. Bu da saçların beyazlamasına ve dökülmesine neden olur.
Genetik yapı
Anne, baba ve üst kuşaktan diğer aile bireylerinde erken yaşta saç beyazlaması görülüyorsa sizde saç beyazlaması sorununu yaşayabilirsiniz.
Anemi
Pernisiyöz anemi, vücutta B12 vitamini eksikliği ve kansızlık sorunlarına neden olur. Alyuvar yetersizliği yaşayan saç folikülleri, saçın renginin oluşmasını sağlayan melanin pigmentini üretemez. Bu da saçların erken yaşlarda beyazlamasına neden olur. Özellikle çocuk yaşlarda ve ergenlik dönemlerinde saç beyazlaması sorunu yaşanıyorsa, anemi ihtimaline karşın mutlaka bir doktora başvurmalısınız.
Werner sendromu
Werner sendromu kalıtsal bir hastalık olup, erken yaşlanma hastalığı olarak bilinir. Werner sendromunda ergenlikten itibaren ses kısıklığı, derinin incelmesi, saç beyazlaması ve saç dökülmesi gibi problemler ortaya çıkar.
Poliosis
Saç beyazlaması, grileşmesi ve sadece bölgesel olarak görülen beyazlamalar tıpta poliosis olarak adlandırılır. Poliosis doğuştan oluşabileceği gibi, bağışıklık sistemi sorunları ve çeşitli hastalıklardan sonra da oluşabilir. Beslenme ve vitamin yetersizlikleri, kronik alerji, sinüs hastalıkları da poliosise neden olabilir.
Saç beyazlamasına neden olan diğer faktörler
B12, kalsiyum, C ve D vitamini, bakır ve feritin eksikliği saç beyazlamasına neden olan vitamin ve mineral eksiklikleridir.
HIV enfeksiyonu, kistik fibroz, lenfoma hastalıkları saç beyazlaması semptomu ile tespit edilebilir.
Hava kirliliği, güneşten gelen zararlı UV ışınları, sigara ve alkol kullanımı da bölgesel saç beyazlamasına neden olabilir.
Saç beyazlaması tedavisi
Saç Bakım Serumu tedavisi, saç beyazlamasına karşı en etkili medikal tedavidir. Saç Bakım Serumu tedavisinde, kişinin kendi kanından alınan kök hücreler saç köklerine enjekte edilir. Bu sayede saç kökünde keratin ve melanin üretimi için gereken vitamin, mineral, aminoasit, demir ve çinko alınmış olur. Birkaç sene boyunca, birden fazla seans halinde yaptırabileceğiniz Saç Bakım Serumu uygulaması ile saç beyazlamasının hızlı ve etkili tedavisini sağlayabilirsiniz.
Saç beyazlaması nasıl önlenir?
Saç beyazlamasının çeşitli sebepleri olabildiği gibi, önlenmesi için doğru beslenme ve stresten uzak durma erken dönem saç beyazlamasını önleyen doğal yöntemlerden.
Saç beyazlamasına engel olmak için öncelikle doğru beslendiğinize emin olmanız gerek. Protein ağırlıklı beslenme düzeni oluşturmalı, gün içerisinde birden fazla öğünde taze sebze ve meyve tüketmelisiniz. Besinlere ek olarak dışarıdan vitamin, demir, çinko ve aminoasit takviyesi alarak melanin üretiminde gerekli olan maddelerin üretimini sağlayabilirsiniz. Bu sayede saç beyazlamasını geciktirebilirsiniz.
Taze ve organik yeşillikler, çikolata, çilek gibi kırmızı meyveleri mutlaka tüketin. Bu yiyecekler içerdikleri bakır ve C vitaminleri ile melanin üretimi arttıracak, saç beyazlamasını önleyecektir.
Düzenli olarak yoğurt, peynir, tereyağı ve yumurta tüketmek saç köklerinin gelişiminde ihtiyacı olan protein üretimini sağlayacaktır. Bu sayede saçlarınız çok daha koyu renkli çıkar.
B12 vitamini içeren yiyecekler tüketin ve takviye gıda alın. Avokado, portakal, erik ve peynir B12 içeren başlıca yiyeceklerdir. B12 vitamini oluşabilecek olan beyaz saç tellerini önlerken, var olan beyaz saç tellerini de tedavi eder.
Saç beyazlaması için kürler
Soğan kürü: 1 soğanı rendeleyin ve suyunu sıkın. Bu suyu saç derinize masaj yaparak uygulayın ve bir saat bekletip durulayın.
Haftada bir gün uygulayacağınız bu kür ile, soğanın içerisindeki enzim sayesinde saç beyazlamanız engellenecektir.
Avokado maskesi: Avokado, içerisindeki yağ asitleri ve E vitaminleri ile saç köklerini nemlendirip beyazlamayı önler. Avokadoyu ezip, maske haline getirerek saç diplerinize uygulayın. Bu maskeyi haftada 1 gün, masaj yaparak uygulayın.
Bektaşi üzümü kürü: Bektaşi üzümü, saç beyazlamasında kullanılan en etkili bitkilerden. Bir miktar bektaşi üzümünü gölgede kurutun. Kuruttuğunuz bu üzümleri hindistancevizi yağı ile kavurun. Kavrulan meyveler suyun içerisine konulur ve bir gece bekletilir. Bu su ile duştan çıkmadan önce, son aşamada saçlarınızı yıkayın. Uygulamayı haftada 3 gün tekrarlayın.
Kabak maskesi: Yeşil kabağı, hindistancevizi yağı ile birlikte kavurun. Kavurduğunuz kabakları püre haline getirin. Masaj yaparak saç derinize uygulayın ve 1 saat beklettikten sonra saçlarınızı durulayın. Bu maskeyi haftada 1 gün tekrarlayın.
Badem yağı: Haftada 2 kere, saç diplerinize masaj yaparak badem yağı uygulayın. Badem yağı saç için gerekli olan vitamin ve minerallerin birçoğuna sahiptir. Badem yağı saç köklerinin sağlıklı kalmasını sağlayarak, saç beyazlamasını önler.
Siyah çay kürü: Haftada iki kere, duşta son durulamanızı demlenmiş soğuk çay ile yapın.
Ceviz kürü: Yeşil cevizin kabuklarını haşlayın. İçerisine bir miktar ısıtılmış zeytinyağı ile 1 tatlı kaşığı kuru mayayı ekleyin. Hazırladığınız kürü masaj yaparak saç diplerinize uygulayın. Yaklaşık bir saat beklettikten sonra saçlarınızı durulayın.