Estetik görünümde en önemli parça olan saçlarımız, birçok nedenden ötürü yıpranır ve dökülür. Genetik yapı, hormonal bozukluklar, stres, hastalıklar ve ilaç kullanımı, mevsim geçişleri ve çevresel birçok sebep saç dökülmesine neden olur. Saç dökülmesini kalıcı olarak tedavi edebilmek için öncelikle dökülmenin nedenini bilmek gerekiyor.
Uzman dermatologlar gün içerisinde 50 ila 100 arasında saç teli dökülmesini normal kabul ediyor. Mevsimsel geçişlerde hava değişiminden dolayı yıpranan saçlar daha fazla dökülebiliyor. Ancak saç dökülmeniz dönemsel değilse, bir aydan fazladır devam ediyorsa ve günlük 100 saç telinden fazla saçınız dökülüyorsa tedaviye başlamanız gerekiyor. Aksi taktirde önlenemez saç kayıpları, kalıcı kellik sorununa dahi neden olabiliyor.
Saç dökülmeniz yeni başladıysa evde uygulayabileceğiniz, saç dökülmesi için bitkisel kürler ile ölmüş saç köklerinizi yeniden canlandırabilirsiniz. Ancak saç dökülmesi uzun süredir devam ediyorsa ya da genetik ve hormonal nedenlerden ötürü yaşanıyorsa, medikal tedavi şart. İlaç tedavisi, Saç Bakım Serumu , saç ekimi gibi yaptırabileceğiniz medikal tedaviler ile birlikte saç kürlerini uygulayarak saç dökülmesini durdurabilirsiniz.
Saç dökülmesi için bitkiler
Sarımsak: İçeriğindeki kükürt sayesinde, sak kökündeki kan dolaşımını tetikler. Böylece saç kökleri canlanır ve saç dökülmesi engellenmiş olur.
Yumurta: İçeriğindeki proteinler ile saç köklerinin ihtiyacı olan proteini almasını sağlar. Ayrıca yumurtada bulunan kükürt sayesinde saç telleriniz beslenecek ve parlayacaktır.
Aloe vera: Aloe vera, alkali özelliği sayesinde saçlı derideki pH dengesini düzenler. Bu sayede deride oluşabilecek kuruluk, pul görünümü ve kepek oluşumu engellenmiş olur.
Bal: Saç diplerinin ihtiyacı olan vitaminleri sağlarken, masaj yaparak uygulandığında kan dolaşımını artırır ve saç dökülmesini önler.
Biberiye: Antioksidan özelliği sayesinde, saça zarar verici maddeleri engeller. Bu sayede çevresel faktörlerden kaynaklı saç dökülmesini önlemiş olur.
Avokado: A, B, C, D ve E vitaminleri ile saça kökünün ihtiyaç duyduğu bütün vitaminlere sahiptir. Saçlı derinin ihtiyacı olan nemi almasını sağlar. Nemsizlikten oluşabilecek pullu saç dökülmesini engellemiş olur.
Isırgan otu: İçeriğindeki A ve C vitaminleri, demir ve kalsiyum ile saçın gelişimi için gerekli olan vitamin ve mineralleri karşılar. Özellikle ısırgan otlu şampuanlar kullanarak, saç dökülmesini engelleyebilirsiniz.
Saç dökülmesi için doğal kürler
Sarımsak kürü: Bir diş sarımsağı ezin ve bir miktar hindistancevizi yağı ile karıştırın. Bir tavada kaynayana kadar karıştırın. Ocaktan aldıktan sonra, oda sıcaklığına ulaşana kadar bekletin. Masaj yaparak, kafa derinize uygulayın. Yarım saat beklettikten sonra yıkayın ve haftada bir gün tekrarlayın.
Yumurta kürü: Saç dökülmesi için iki farklı yumurta maskesi uygulayabilirsiniz. İlk maskede yumurtayı iyice çırpın ve saç diplerine masaj yaparak uygulayın. Yaklaşık yarım saat bekledikten sonra, soğuk su ile saçlarınızı durulayın. İkinci maskede ise yarım fincan yoğurt, 2 yumurta, 2 yemek kaşığı bademi krem kıvamına gelene kadar karıştırın. Hazırladığınız karışımı masaj yaparak uygulayın ve yarım saat bekletin. Yumurtanın saçınızdan kolayca çıkabilmesi için soğuk su ile saçlarınızı durulayın. Bu maskeleri haftada 2 kez uygulayabilirsiniz.
Aloe vera maskesi: Bir miktar aloe verayı saç köklerinize uygulayın. Birkaç saat bekletip saçınızı durulayın. Dilerseniz aloe vera jelini ve bir miktar tuzu saçınıza masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Saç dökülmesini önlemek için uygulayabileceğiniz bir diğer maskede; 4 yemek kaşığı aloe vera jeli, 2 yemek kaşığı hindistancevizi yağı ve 2 yemek kaşığı yoğurdu karıştırın. Hazırladığınız bu kürü yarım saat kadar bekletip, saçlarınızı durulayın.
Bal maskesi: Birden fazla bal maskesi hazırlayabilirsiniz. İlk yöntemde 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı toz tarçın ve 2 çorba kaşığı balı karıştırıp masaj yaparak uygulayın. Yarım saat beklettikten sonra, soğuk su ile durulayın. Diğer yöntemde yarım fincan organik bal ile yarım fincan suyu karıştırın. Nemli saça uygulayacağınız bu karışımı, en az yarım saat bekletmeniz gerek. Üçüncü yöntemde ise 2 yemek kaşığı bal, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı yoğurt ve 1 çorba kaşığı hindistancevizi yağını karıştırın. Hazırladığınız kürü kaynatın ve oda sıcaklığına gelene kadar bekleyin. 20 dakika kadar bekledikten sonra yıkayın. Bu bal maskelerini ihtiyacınıza bağlı olarak haftada bir ya da iki kere uygulayabilirsiniz.
Patates kürü: Birkaç tane patatesi kaynatın ve suyunu süzün. Soğumuş olan patates suyu ile duşta saçlarınızı yıkayın ve daha sonra soğuk su ile durulayın. Patates, içeriğindeki besleyici maddeler ile saç dökülmesini önleyecek ve yeni saçların çıkmasını tetikleyecektir.
Papatya kürü: Bir avuç papatyayı, 2 su bardağı suyun içerisinde kaynatın. Altını kapattıktan sonra en az 20 dakika demlenmesi için bekleyin. Süzdükten sonra soğutup, temiz saçlarınızı papatya suyu ile durulayın.
Biberiye kürü: 3 damla biberiye yağı ve 1 kaşık zeytinyağını karıştırın. Masaj yaparak saç diplerinize uygulayın ve bir saat bekletip durulayın.
Soğan maskesi: 1 adet soğanın suyuna, 2 tatlı kaşığı bal ekleyin. Bu maskeyi saçınızda bir gece bekletin ve soğuk su ile durulayın.
Avokado maskesi: 1 avokado, 1 muz ve 1 çorba kaşığı zeytinyağını karıştırın. Masaj yaparak saçınıza uygulayın ve 20 dakika bekletip durulayın.